top of page
Vyhledat

Svatební stolování – tradice, etiketa a harmonie u svatební tabule

Svatební hostina je jedním z nejdůležitějších okamžiků celého dne. Po slavnostním obřadu se všichni hosté společně usadí, odloží nervozitu a užívají si chvíle klidu, jídla a radosti. Aby vše působilo slavnostně, příjemně a zároveň přirozeně, je vhodné dodržet základní pravidla svatebního stolování i etikety.


Kdo kde sedí – tradiční rozmístění hostů


Zasedací pořádek může mít mnoho podob podle typu svatby, přesto existuje několik osvědčených zásad, které pomáhají zachovat slavnostní atmosféru a přehlednost.

  • Nevěsta a ženich sedí vždy uprostřed čestného stolu, obvykle vedle sebe nebo mírně natočeni směrem k hostům.

  • Po jejich stranách sedí rodiče – zpravidla na jedné straně rodiče nevěsty, na druhé ženicha.

  • Svědci mohou sedět hned vedle novomanželů, nebo bezprostředně za rodiči.

  • Družičky a mládenci bývají u stolu poblíž novomanželů, případně u sousedního stolu, aby byli po ruce při programu.

  • Prarodiče, sourozenci a nejbližší rodina by měli být v bezprostřední blízkosti novomanželů, zatímco přátelé, kolegové a vzdálenější rodina dále.


Moderní svatby často volí i kulaté stoly, kde se hosté mohou lépe poznat a atmosféra působí uvolněněji, přesto by měl být zachován jasný prostor pro novomanžele a jejich nejbližší.


Rozmístění příborů, talířů a skleniček


Dokonale prostřený stůl podtrhuje slavnostní charakter celé hostiny. Stačí dodržet několik základních pravidel:

  • Talíř je umístěn přibližně dva centimetry od okraje stolu.

  • Nůž patří vpravo od talíře, ostřím směrem k němu.

  • Vidlička se klade nalevo, zuby nahoru.

  • Pokud je více chodů, příbory se rozkládají od vnější strany směrem k talíři, podle pořadí, v jakém se používají.

  • Dezertní příbor se umisťuje nad talíř vodorovně.

  • Ubrousek může ležet vlevo od vidličky nebo na talíři, podle stylu stolování.

  • Skleničky se řadí šikmo zprava nad nůž – nejblíže je sklenice na vodu, vedle ní na bílé víno, poté na červené. Pokud se podává sekt, sklenka bývá umístěna za nimi nebo mírně vpravo.


Vše by mělo být v jedné přímce – okraje talířů, příbory i nožičky skleniček. Tato souměrnost působí čistě a elegantně.



Bonton u svatební tabule


  • Hosté by měli začít jíst až poté, co se jídla dotknou nevěsta a ženich.

  • Při přípitku se skleničky nezvoní o sebe – stačí oční kontakt a mírné pozvednutí.

  • Na stole nemají co dělat mobilní telefony, kabelky ani sluneční brýle.

  • Ubrousek patří po usednutí na klín, během jídla slouží k jemnému otření úst.

  • Po skončení jídla se příbory pokládají rovnoběžně na talíř, držadly doprava.


Součástí bontonu je i oblečení. Muži by měli mít po celou dobu slavnostní části hostiny sako zapnuté a nesundávat ho dříve než ženich. Teprve v momentě, kdy ženich uvolní svůj oděv, mohou si ho sundat i ostatní hosté. Tento nepsaný zvyk symbolizuje úctu k novomanželům a k výjimečnosti okamžiku.


Dámy by měly zvolit elegantní oděv přiměřený formálnosti svatby, nikdy by však neměly mít bílé šaty – tato barva patří výhradně nevěstě. Důležité je také přizpůsobit se místu konání: jiný charakter má svatba na zámku, jiný na statku nebo v zahradě, ale vždy by mělo být oblečení čisté, vkusné a pohodlné.



Tradice a symbolika svatebního stolování


V minulosti mělo svatební stolování silnou symboliku. Společné jídlo znamenalo jednotu, hojnost a začátek společného života. Proto by na stole nikdy neměly chybět květiny, které symbolizují lásku a krásu, a svíčky, které přinášejí světlo, teplo a harmonii.


Na některých svatbách se dodnes zachovává tradice svatebního chleba a soli, které novomanželé ochutnávají jako první – na znamení, že spolu zvládnou dobré i těžší chvíle.


Shrnutí


Správné stolování a vhodné chování u svatební tabule podtrhují význam celé události. Nejde jen o estetiku, ale o respekt, tradici a kulturu, kterou si hosté i novomanželé odnášejí v paměti.


V La Royale vám rádi pomůžeme nejen s výzdobou, ale i s návrhem kompletního stolování, které spojí eleganci, tradici a osobní styl do harmonického celku.

 
 
 

Komentáře


bottom of page